MOL csapat Kosárlabda Blog

Az amerikai közvélemény szerint megvan az új Dream Team

2012.07.03. 16:15 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

dreamteam.jpgKözeledik az év legnagyobb sporteseménye, a londoni olimpia. A nyári játékok alatt természetes, hogy szinte a teljes magyar lakosság a televízió képernyője elé ül, vagy az internet segítségével követi figyelemmel az olimpia történéseit. A magyarokat természetesen honfitársaik szereplése érdekli leginkább, ám van egy olyan csapat, amelynek játékát szinte senki sem akarja kihagyni, ez pedig az amerikai kosárlabda válogatotté. 

Más néven a Dream Team. Mert, hogy az amerikai kosárcsapatot az 1992-es, barcelonai olimpia óta - amikor is először álltak ki NBA-sztárokkal a versenyre - csak így nevezik. A Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Patrick Ewing, Charles Barkley, David Robinson, Scottie Pippen, Karl Malone, John Stockton, Chris Mullin, Clyde Drexler, és az akkor éppen az egyetemről az NBA kapuján kopogtató Christian Laettner nevével fémjelzett válogatott tönkre verte a teljes mezőnyt. Egy percig nem volt kérdéses, hogy kiknek a nyakába akasztják az aranyérmeket. Jordanék szemkápráztató játékkal rukkoltak elő, minden mérkőzésüket 30 pont feletti előnnyel nyertek, nem csoda, hogy stílszerűen Dream Team-nek, azaz Álomcsapatnak titulálták őket.

Ezek után az NBA-sztárok már világbajnokságokon is képviselték országukat, így volt Dream Team II, és Redeem Team is, ám a szakemberek és a közvélemény egyöntetűen úgy volt vele, hogy Dream Team csak egy volt, Jordanék teljesítménye, játéka, színházi előadása egyszeri és megismételheteten. Pedig azért a 96-os, atlantai olimpián ott volt még a címvédő csapatban Charles Barkley, vagy Pippen, de még Malone is, sőt olyanok csatlakoztak hozzájuk, mint Penny Hardaway, vagy Shaquile O'Neil, vagy éppen Hakeem "The Dream" Olajuwon. A címvédés persze sikerült, ahogy rá négy évre, 2000-ben is, ám az előadás akkor már nem volt olyan színházi. Az elődöntőben a litvánokat már csak kín keservesen, két ponttal győzte le az Alonzo Mourning, Vince Carter féle társaság, amely a döntőben Franciaország ellen sem brillírozott, igaz 10 pontos különbséggel az aranyérmet azért megszerezte.

A hidegzuhany a 2002-es hazai rendezésű világbajnokságon érte az amerikaiakat, akik addig meg voltak győződve arról, hogy csapatuk - lépjen pályára bármilyen összeállításban is - verhetetlen. Nos, mégsem volt az, a világbajnokságon a csalódást jelentő 6. helyen zártak az "amik". Elsőként Argentína verte meg George Karl együttesét, ezzel pedig történelmet írt, hiszen az első Dream Team-verő válogatott lett. A negyeddöntőben aztán a szerbek is móresre tanították a Team USA-t, amelyet ekkor már inkább így hívtak, sem mint hogy Dream Team.

A hidegzuhany azonban mégsem volt annyira hideg, ugyanis a 2004-es athéni olimpiára az amerikaiak jó előjelekkel készültek, ám a részvételt kiharcoló csapatból többen sérülés vagy ilyen olyan okok miatt, de kimaradtak. Azért LeBron James-re, vagy Carmelo Anthony-ra számíthatott a szövetségi kapitány Larry Brown, ám a mára szupersztárrá avanzsálódó két játékos akkor még csak NBA pályafutásuk legelejét járták, nemzetközi tapasztalatuk nem sok volt. Ott volt még persze Tim Duncan - az előző évi NBA szezon legértékesebb játékosa - és Allen Iverson is, de ők sem tudták megakadályozni azt, hogy Puerto Rico történelmi vereséget mérjen a Team USA-re. A mérkőzés végeredménye 92-73-lett, amely az amerikai kosárlabda válogatott történetének legsúlyosabb nemzetközi vereségét jelentette. Az amerikaiak legyőzték ezek után a görögöket, de Litvánia már kifogott rajtuk. Az egyenes kieséses szakaszban a veretlen spanyolokkal még elboldogultak nagy nehezen, ám az elődöntőben jött ismét Argentína, és megtörtént az amire talán csak az amerikai közvélemény nem számított, Ginobiliék búcsúztatták a Team USA-t, amely végül a bronzmérkőzést a litvánok ellen megnyerve harmadikként zárt.

Ezt a békát természetesen nehezen nyelték le az NBA-t a legkomolyabb bajnokságként kezelő amerikai szakemberek és vezetők, ezért megkongatták a vészharangokat. Új alapokra helyezték a válogatott összeállítását és a feladattal megbízták az egyik legeredményesebb egyetemi edzőt, Mike Krzyzewskit, aki a Duke Egyetem csapatát vezette többször is bajnoki címig, valamint asszisztense volt a Chuck Daly vezette 92-es stábnak.

Az amerikaiak által kimondhatatlan névvel megáldott, éppen ezért legtöbbször csak Coach K-nek becézett szakember 2005-ben vette át a csapat irányítását. A 2006-os vb-n egy bronzéremmel nyitott, ám utána már egyenes út vezetett a sikerig. Krzyzewski megnyerte az összes NBA szupersztárt, akik hatalmas egójuknak is köszönhetően rögtön igent mondtak, csak a sérülés hátráltatott egy-két embert. A Redeeam Team a 2008-as pekingi játékokon a Carlos Boozer, Jason Kidd, LeBron James, Deron Williams, Michael Redd, Dwayne Wade, Kobe Bryant, Dwight Howard, Chris Bosh, Chris Paul, Tayshaun Prince, Carmelo Anthony összeállításban érkezett a játékokra.

Az amerikaiak a spanyolokkal kerültek egy csoportba, ám őket is magabiztosan verték 119-82-re és végül 5-0-ás eredménnyel zárták a csoportkört. A negyeddöntőben Ausztrália nem jelentett nehézséget, ám az elődöntőben az ősi ellenfél, Argentína következett. James-ék fogadkoztak, eljött a visszavágás ideje. Nem is okoztak csalódást, igaz az argentínokban emberükre találtak, a vége 101-81-es győzelem lett, az amerikai csapat újra döntőt játszhatott. A fináléban jöttek ismét a spanyolok, és bár ez a mérkőzés szorosabb lett, mint a csoportkör során vívott, LeBron James-ék végül 11 pontos, 118-107-es sikert arattak és visszahódították az olimpiai bajnoki címet.

Az amerikai válogatott a londoni játékoknak tehát címvédőként vág neki. A közvélemény szerint a mostani csapat, a neveket és a játékerőt nézve talán ismét kiérdemelheti a Dream Team jelzőt. Az előzetesen megadott keretben találhatunk olyan játékost - James, Bosh, Kobe Bryant, chris Paul, Carmelo Anthony többek között - akik 2008-ban is olimpiát nyertek. A szakértők szerint az aranyérmet csak ők bukhatják el, de hogy legendákká válnak-e, ahogy 92-ben Jordanék, az kérdéses. A válasz erre sokak szerint természetesen az, hogy nem, mert Dream Team csak egy volt és az megismételhetetlen. Gyaníthatóan, nekik van igazuk.

Az Egyesült Államok olimpiai kosárlabdacsapata

Carmelo Anthony (New York Knicks), Chris Bosh (Miami Heat), Kobe Bryant (Los Angeles Lakers), Tyson Chandler (New York Knicks), Anthony Davis (csapat nélkül), Kevin Durant (Oklahoma City Thunder), Rudy Gay (Memphis Grizzlies), Eric Gordon (New Orleans Hornets), Blake Griffin (Los Angeles Clippers), James Harden (Oklahoma City Thunder), Andre Iguodala (Philadelphia 76ers), LeBron James (Miami Heat), Kevin Love (Minnesota Timberwolves), Lamar Odom (Dallas Mavericks), Chris Paul (Los Angeles Clippers), Russel Westbrook (Oklahoma City Thunder), Deron Williams (Brooklyn Nets).

Menedzser: Jerry Colangelo. Szövetségi kapitány: Mike Krzyzewski

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kosarlabda.blog.hu/api/trackback/id/tr364625862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása