MOL csapat Kosárlabda Blog

A Szolnok az ASE ellen harcolhatja ki a bajnoki döntőbe jutást

2013.05.07. 11:34 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

olaj_horog.jpgKialakult a férfi kosárlabda bajnokságban az elődöntők párosítása. A Szolnoki Olaj – egyedüliként a legjobb négy együttes közül – söpréssel, azaz három meccsen aratott három győzelemmel jutott tovább. A másik három együttes a lehető legtovább húzta, hiszen az Atomerőmű, a Kaposvár és az Albacomp is csak öt meccsen tudta kiharcolni a továbbjutást.

A középszakaszt a második helyen záró szolnokiak az elődöntőben a Pakssal játszanak és a középszakaszban megszerzett előkelőbb helyezésnek köszönhetően Báderéké a pályaelőny, így a három győzelemig tartó párharc a Tisza-ligeti csarnokban kezdődik majd.

A középszakaszban hatalmas meglepetésre az Atomerőmű már legyőzte a címvédőt, hazai pályán a 34 pontot szerző Williams vezérletével 16 pontos különbséggel bizonyultak jobbnak a Szolnoknál.

A visszavágón Báderék öttel nyertek, de ebből nem kell semmire következtetni, hiszen az elődöntőben nem számít a pontarány, így az egypontos győzelem ugyanannyit ér, mint a harmincpontos siker.

Az Atomerőmű eddig négyszer nyert bajnokságot (2002, 2005, 2006, 2009), és ugyanennyi alkalommal hódította el a Magyar Kupát (2001, 2003, 2005, 2008). Érdekesség, hogy a Szolnok mutatója ugyanez. Amikor a paksiak bajnoki címet nyertek, a négyből háromszor is az Olaj testén keresztül vezetett az útjuk a csúcsra.

2002-ben az elődöntőben találkoztak és aratott az Atom 3-0-s diadalt, majd 2006-ban és három évvel később az elődöntőben találkoztak a felek, és előbb 3-2-re, majd 2009-ben 3-1-re nyert a paksi együttes. Ugyanakkor a szolnokiak bajnoki sikereinél csak egyszer keresztezték egymás útját az egyenes kieséses szakaszban, az 1991-es negyeddöntőben söpréssel (3-0-s összesítéssel) jutott tovább a Szolnok.

A két csapat előéletétől függetlenül, a szolnokiak az esélyesebbek, hiszen az elmúlt két évben is bajnoki címet szereztek, és az idei szezon első felében a magyar bajnokságnál jóval erősebb Adria Ligában edződtek.

Emellett soraikat erősíti az a Báder Márton, akit nem csak az Adria Liga ötödik legjobb játékosának választottak – és a legtöbb lepattanót szerezte a bajnokságban -, de a SportKlub TV és a BB1.hu közös szavazásán, április hónap legjobb játékosa is lett. A végeredmény a két szerkesztőség és a szurkolók véleményének összesítése után alakult ki. Amíg a szak-honlapnál második lett a szolnokiak centere, a televízió az első helyre tette őt.

A szurkolóknál ugyan „csak” a negyedik lett, de összesítésben így is ő végzett az élen megelőzve a kaposvári Kyle Swanstont, a pécsi Tóth Norbertet és az Atomerőművet erősítő Vojvoda Dávidot.

A Szolnok- Atomerőmű elődöntő programja:

Szolnoki Olaj KK - Atomerőmű SE 2013.05.08. 17:00

Atomerőmű SE - Szolnoki Olaj KK 2013.05.11. 16:00

Szolnoki Olaj KK - Atomerőmű SE 2013.05.14. 19:00

Atomerőmű SE - Szolnoki Olaj KK 2013.05.17. 18:50

Szolnoki Olaj KK - Atomerőmű SE 2013.05.19. 18:50

Báder Márton nem csak a pályán vezető személyiség

2013.05.06. 16:05 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

bader_2.jpgA Szolnoki Olaj kosárlabdacsapata „söpréssel” jutott a bajnokság elődöntőjébe. A szolnokiak a negyeddöntőben azt a Szombathelyt búcsúztatták, mellyel tavaly a bajnoki döntőben találkoztak.

A negyeddöntők párosításából egyedül Báderéknek sikerült a legrövidebb idő, azaz három meccs alatt eldönteni a három győzelemig tartó párharcot. Ennek köszönhetően a címvédőnek plusz egy hete marad arra, hogy felkészüljön az elődöntőre, melyen az Atomerőmű-Körmend párharc továbbjutójával harcolhat a fináléba kerülésért.

Báder Mártonra a szolnokiak centerére rá is fér egy kis plusz pihenő, hiszen az ősz óta tartó hatalmas menetelésben (Adria Liga, EuroChallenge) csapata egyik legjobbja volt, többször is az ő zsenialitásának köszönhetően sikerült győzni együttesének.

A szurkolók kedvence korábban elmondta, az idei eddigi pályafutása egyik legjobb éve, nem véletlen, hogy az Adria liga ötödik legértékesebb játékosának is megválasztották. Báder ugyanakkor nem csak a pályán tűnik ki társai közül, hiszen számos eseményen népszerűsíti a kosárlabdát, ezen belül pedig a szolnokiakat.

Nem lesz ez másként május 24-25-én sem, a Budapesti Nagy Sportágválasztó rendezvényen melyen hagyományosan megjelennek neves sportszemélyiségek, olimpikonok, élsportolók, hogy jelenlétükkel is népszerűsítsék saját sportágukat és általában a sportot, a rendszeres testmozgást.

Az idei rendezvényen a tornász Berki Krisztián, az úszó Cseh László, a vívó Szilágyi Áron, vagy éppen a labdarúgó Vincze Ottó mellett természetesen Marci is ott lesz. (Nem mellékesen az esemény óriásplakátján éppen ő van a középpontban.)

Ugyanakkor a nevét adta a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének utánpótlás-képzési programja alatt futó nyári kosárlabda táborhoz is. Ezt Zánkán rendezik, legalább 11 éves, de 2013. augusztus 31-ig 15. életévét be nem töltött gyermekek számára 2013. június 17-22 között.

A korábban szlovén, spanyol és horvát csapatokban is megfordult klasszisra addig még számos kemény meccs vár rá, hiszen az elődöntő és – remélhetőleg - a döntő is három nyert meccsig tart majd.

Amennyiben a szolnokiaknak sikerülne a címvédés és zsinórban harmadszor megnyernék a bajnokságot, olyan tettet hajtanának végre, melyre legutóbb az Albacomp volt képes, mintegy 13 éve. A fehérváriak 1998 és 2000 között nyertek zsinórban három bajnoki címet, a legutolsónál éppen a szolnokiakat verték a döntőben. Itt az idő a visszavágásra!

Báder Márton: Csalódott lennék, ha nem sikerülne megnyernünk a bajnokságot

2013.04.27. 12:57 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

bader_2.jpgA Szolnoki Olaj kosárlabda csapata második helyen zárta a középszakaszt miután az utolsó fordulóban ki-ki meccsen kilencpontos vereséget szenvedett az Alba Fehérvár otthonában. Egyértelmű volt a képlet, amennyiben az Olaj győz, vagy öt pontnál kisebb különbséggel kap ki, akkor megnyeri a középszakaszt, ha bármilyen más eredmény születik, az a fehérváriak sikerét jelentheti.

A fehérváriak nem először törtek borsot a szolnokiak orra alá, hiszen nem is olyan rég a Magyar Kupa elsőséget is elvették tőlük, amikor a sorozat döntőjében húszpontos győzelmet arattak. A sorsdöntő bajnokin végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, de az utolsó negyedben sokat hibáztak a szolnokiak, ezt pedig az Alba kihasználta. Ezzel az Olaj a második helyről a Falco ellen kezdheti a rájátszást.

„Fegyelmezetlenek voltunk, nem tartottuk be a megbeszélteket, ahogy addig jól működött a játékunk, a találkozó végén sajnos teljesen szétesett. A támadásoknál rossz megoldásokat választottunk, rosszul dobtunk, az Alba pedig kihasználta ezeket a hibáinkat és a megszokott rohanós stílusában eldöntötte a meccset” – mondta a szolnokiak legrutinosabb játékosa Báder Márton honlapunknak.

A találkozó legeredményesebb szolnoki játékosa – 20 pontig jutott – úgy véli a jelenlegi két legerősebb együttes csapott össze. Ezek után érthető, ha Báder ezt a két együttest várja a bajnoki döntőbe is. Úgy gondolja, a két csapat játékosállományban és játéktudásban is kiemelkedik a hazai mezőnyből, és nagy meglepetés lenne számára, ha nem Szolnok-Alba lenne a döntő párosítása.

A negyeddöntő párharcairól úgy véli, az Albának nem lehet gond a Pécs legyőzése, míg az Atomerőművet is erősebbnek tartja a Körmendnél. Ugyanakkor a Kaposvár-Jászberény párharc továbbjutóját nem merné biztosra megtippelni, mert mindkét csapatnak kiegyenlített a formája és csak apróságok döntenek majd ebben a párosításban.

„Abban azonban nagyon bízom, hogy a Szombathely elleni negyeddöntő csak hárommeccses lesz, és három győzelemmel jutunk a négy közé” – mondta a Szolnok-Falco meccs esélyeiről. Azzal, hogy az utolsó fordulóban elbukták az első helyet, az Albával szembeni pályaelőnyt is elveszítették. Így ha ez a két csapat játszik a fináléban, a fehérváriak kezdhetik otthon a párharcot.

„Nyílván fontos, hogy kinél van a pályaelőny, hiszen a döntőig mi is élvezhetjük a pályaelőnyt. A szombati meccs előtt is tudtuk, egyszer mindenképpen nyerni kell Székesfehérváron, ha bajnokok akarunk lenni. Ha nem szombaton, akkor a döntőben. Mivel szombaton nem sikerült, így – ha mindkét együttes bejut a fináléba – akkor ott kel nyernünk. Ez nem egyszerű feladat de nem is reménytelen” – összegzett a szolnoki szurkolók elsőszámú kedvence.

Az idei Adria Ligában is remeklő szolnokiak centere elmondta, ahhoz, hogy a legnagyobb rivális otthonában is diadalmaskodni tudjanak, nem elég három negyeden át betartani, amit az edzőjük kér, végig kell koncentrálniuk, csak úgy lehetnek sikeresek.

„Ahhoz, hogy bajnokok legyünk, leginkább a jó forma szükséges. Bőséges a játékoskeretünk, elég „hosszú” a kispadunk, számos variációs lehetőségünk van az összeállítás variálására is. Jól feltérképeztük a fehérváriakat, akik ugyan nagyon erősek, de nem verhetetlenek. Személy szerint nagyon csalódott lennék, ha nem sikerülne megnyernünk a bajnokságot” – mondta Báder.

A Szolnok csúcsrangadón biztosíthatja be első helyét

2013.04.20. 15:11 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

olaj_horog.jpgSzombaton a férfi kosárlabda bajnokság csúcsrangadóján az Alba Fehérvár együttese a Szolnoki Olaj csapatát látja vendégül. Sorsdöntő összecsapás lesz, hiszen ha a hazaiak legalább hat ponttal (vagy annál többel) nyernek, akkor ők végeznek a középszakasz első helyén, minden más esetben a címvédő.

Braniszlav Dzunics, az Alba edzője a bb1.hu-nak elmondta, igazi rangadót fognak játszani, amely az első hely sorsáról dönt. A Szolnokot még mindig a bajnokság legnagyobb esélyesének tartja, de mindent meg fognak tenni, hogy megnyerjék a középszakaszt. A szakember szerint nincs nagy különbség a két gárda között, próbálnak agresszívan védekezni, úgy véli, ha ez sikerül, akkor megnyerhetik a találkozót.

„Rendkívül fontos mérkőzés következik mindkét csapat életében. Érdekes, izgalmas találkozóra van kilátás, amelyen nagyon nehéz dolgunk lesz. Hiszek a játékosaimban, és hiszem, hogy képesek lesznek megnyerni ezt a sorsdöntő összecsapást” – mondta a szaklapnak Neno Ascserics, a Szolnok edzője, aki jó mérkőzésre számít, és tudja jól, csak akkor nyerhetnek, ha 100 %-ot nyújtanak a nagyon kemény, fiatal és atletikus fehérváriak ellen.

A két csapat ebben a szezonban már kétszer is összecsapott, a Magyar Kupa döntőjében az alba meglepően simán 20 ponttal tudott nyerni, míg a szolnoki bajnokin a hazaiak diadalmaskodtak 75-70 arányban.

A két együttes vetélkedése nem újdonság, hiszen az elmúlt években már többször, a bajnokság szinte valamennyi szakaszában megkeserítették a másik dolgát. A 2008-19 es szezon még nem róluk szólt, hiszen mindketten kiestek már a negyeddöntőben, a szolnokiakat az atomerőmű, míg a fehérváriakat a későbbi győztes Falco búcsúztatta a legjobb nyolc között.

Egy évvel később a két csapat már a negyeddöntőben összeakadt és csak öt meccsen tudta eldönteni ki jut a legjobb négy közé. Mindkét fél hozta a hazai meccseit, de mivel az alapszakaszbeli eredményeinek köszönhetően a Szolnok volt az első meccsen a pályaválasztó, így végül ők jutottak tovább 3-2-vel. (A következő körben azonban véget ért számukra a szezon, az elődöntő´ben a későbbi bajnok ZTE legyőzte őket.)

2011-ben a döntőben találkozott a két csapat, és az első két meccsen – előbb Szolnokon, majd a Fehérváron is – Alba-siker született. Sokan már ekkor lefutottnak vélték a finálét, de a Báderék nem adták fel, és előbb otthon, majd idegenben is diadalmaskodni tudtak, hogy aztán a mindent eldöntő ötödik meccset hazai környezetben behúzzák és megszerezzék a bajnoki címet. 

A tavalyi sorozatban az elődöntőben találkoztak, és a szolnokiak „söpréssel”, azaz három meccs alatt eldöntötték a továbbjutást, hogy aztán meg se álljanak a bajnoki címig. A mostani összecsapásuk ugyan csak a középszakasz elsőségéről dönt, de az idei formák alapján valószínűleg találkozik még az idei szezonban a két együttes. 

Báder Márton igyekszik az adott szituációból a legtöbbet kihozni

2013.04.04. 14:00 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

bader_2.jpgAz idei első trófeáját elbukta a Szolnoki Olaj kosárlabdacsapata, miután a Magyar Kupa döntőjében húszpontos vereséget szenvedett az Albacomp együttesétől. A szolnokiak ezt megelőzően négyszer hódították el a trófeát, de az ötödik kupagyőzelmükre még legalább egy évet várni kell.

A négyes döntőben nem léphetett pályára a szolnokiak elsőszámú centere Báder Márton, aki könyöksérülés miatt volt kénytelen kihagyni a paksi tornát. Már a múlt heti Kaposvár elleni találkozón fájt a keze, és az első orvosi vizsgálatok megállapították, hogy az alkarjában egy izom és a tricepsze részlegesen elszakadt, valamint a könyökében az egyik ízületben folyadék keletkezett. Pedig biztos, hogy erősítést jelentett volna, hiszen élete egyik legjobb szezonját futja.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Adria Liga alapszakaszát a 12. helyen záró Szolnokból, szinte minden kimutatásban a legjobbak között végzett. Idei teljesítményének köszönhetően 5. lett a legértékesebb játékosok rangsorában (MVP), és szintén az ötödik helyen végzett a legjobb mezőnybeli dobószázalékokat összegző listán is.

Emellett ő szerezte a szolnokiak közül a legtöbb lepattanót - az egész Adria Liga mezőnyében a negyedik legtöbbet - támadásban és védekezésben egyaránt, és ellene követték el a legtöbb faultot is. Báder ennek ellenére nem egészen elégedett, mint elmondta, az EuroChallence Kupában szerették volna megismételni a tavalyi produkciójukat, amikor a Final Fourig meneteltek.

„Eggyel több meccset kellett volna megnyernünk. Azonban el kell ismerni, egy nagyon erős Párizs ellen maradtunk alul. De nem szabad elfelejteni, hatalmas bravúr lett volna a továbbjutás, igaz tavaly még ennél is nagyobb bravúrra voltunk képesek” – összegezte az EuroChallence szereplést.

Báder azonban nem csak a sportpályán ér el jelentősebb sikereket, hiszen március 15-én a Magyar Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést kapott, a hivatalos indoklás szerint eredményes sportteljesítménye, a kosárlabdasport és Szolnok város népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként. 

„Számos egyéni elismerésben volt már részem kosárlabda pályafutásom során. Ezeket nehezebben kezelem, de büszke vagyok rájuk. Ez a kitüntetés egy újabb mérföldkő az életemben, és ez is bizonyítja, érdemes, és van miért küzdeni. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, felelősséggel is jár, fontos helyen van az életemben. Külön öröm, hogy a szüleimnek nagy örömet okoztam ezzel” – mondta az állami kitüntetéssel kapcsolatban.

Egyelőre még nem tudja, meddig folytatja, de mint elmondta, amíg élvezi a játékot, amíg tud célokat kitűzni önmagának, addig játszik. „Egy biztos, nem akarok a magam árnyéka lenni, igyekszem az adott szituációból a legtöbbet kihozni, hiszen a sport nagyon fontos szerepet tölt be az életembe” – mondta a szolnoki szurkolók kedvence.

Báder Márton: A szezon második részében már meghatározó csapatnak számítottunk

2013.03.29. 10:00 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

bader_2.jpgVéget ért az első év a Szolnoki Olaj kosárlabdacsapata számára az Adria Ligában. A magyar bajnoki címvédő kilenc győzelemmel és tizenhét vereséggel a 12. helyen zárta az alapszakaszt. Az első év tanulságairól és tapasztalatairól Báder Márton a csapat legrutinosabb tagja beszélt nekünk.

„Szerintem már az is nagyon nagy dolog volt, hogy egyáltalán sikerült elindulni az Adria Ligában. Az pedig komoly eredmény, hogy a bajnokság végére sikerült elkerülnünk az utolsó helyről. Az idény elején a sikeres rajt után komoly hullámvölgybe kerültünk, de úgy érzem a szezon második részében már meghatározó csapatnak számítottunk, hiszen nem csak itthon, de idegenben is komoly sikereket értünk el” – összegzett a szolnoki szurkolók elsőszámú kedvence.

Báder bízik benne, hogy az Adria Ligában szerzett tapasztalatokat sikerül felhasználni a magyar bajnokságban is és ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve a következő szezonban komolyabb célokkal vághatnak neki a sorozatnak.

A 212 centis center számára nem volt újdonság a Liga, hiszen ő korábban többször is, (legelőször éppen tíz éve) belekóstolhatott a délszláv csapatok bajnokságának színvonalába, hangulatába.

„Amikor kikerültem akkor is roppant erős volt, és most is nagyon erős a Liga színvonala. Volt egy köztes időszak, amikor gyengébb volt, hiszen sokan nyugatra igazoltak, de a gazdaságilag megerősödött, Adria Liga szintjén komolynak számító csapatok sorra hívják vissza a legjobb játékosaikat” – mondta a Liga újbóli megerősödéséről.

Saját teljesítményéről úgy véli jó idényt futott, és a jövőjét is Szolnokon képzeli el. „Még kétéves szerződésem van a klubbal. Hallottam, hogy vannak csapatok, amelyek érdeklődtek rólam, de egyelőre nem foglalkozom vele. Ha valaki nagyon akar, elkezdhet tárgyalni az Olajjal, de egy esetleges szerződés három félen múlik” – mondta a jövőjével kapcsolatosan.

Úgy véli idei jó teljesítményét annak is köszönheti, hogy sérülésmentes idény van mögötte, és még mindig tud újabb célokat kitűzni maga elé. „Mérkőzésről mérkőzésre erős csapatok ellen játszottunk, és bármennyire is tapasztalt vagy rutinos egy játékos, ez csak az előnyére válik. Úgy látszik én 30 éves korom után értem el, hogy folyamatosan jól teljesítsek, de ehhez az is kellett, hogy csapatszinten is jók voltunk” – mondta saját teljesítményéről a 27 forduló alatt kétszer is a forduló legjobbjának választott játékos.

Az idei szezonban már csak a bajnokságban és a Magyar Kupában érdekeltek, és Báder elismerte, roppant csalódott lenne, ha a szezon végén nem tudnák mindkét sorozatban megvédeni elsőségüket. 

Jól teljesített a Szolnok hazai pályán az Adria Ligában

2013.03.23. 10:30 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

bader_2.jpgA Szolnoki Olaj kosárlabdacsapata az elmúlt héten lejátszotta utolsó hazai mérkőzését az Adria Ligában. A szolnokiak tavaly adták be jelentkezésüket és hosszas egyeztetések, tárgyalások után júniusban dőlt el, hogy indulhat a sorozat 14. kiírásában.

A délszláv országok legjobb csapatait tömörítő bajnokságban először indulhatott magyar együttes. A szolnokiak centerének Báder Mártonnak voltak már tapasztalatai, hiszen korábban az Krka Novo Mesto, a Cibona Zagreb és a Hemofarm tagjaként négy és fél szezont már lehúzott ebben a sorozatban.

Ugyanakkor az indulás azt is jelentette, hogy a szolnoki csapat kihagyja a magyar bajnokság alapszakaszát, és a középszakaszban a felső hetesbe kerülve kezdi meg a középszakaszt.

A szolnokiak idegenben kezdték az Adria Ligát, első hazai meccsükön októberben viszont mindjárt egy hatalmas bravúrt vittek véghez, hiszen legyőzték a korábban szebb napokat látott Cibona Zagrebet. 

A következő hazai meccsen sajnos a Buducsnoszt győzni tudott a Tisza-ligeti csarnokban, hogy aztán a Split ellen arassanak nyolcpontos győzelmet. (Mellesleg a Buducsnoszt elleni 25 pontos vereség volt a legnagyobb arányú itthon elszenvedett vereség.)

A következő hazai meccsre közel egy hónapot kellett várni, és hiába remekelt Báder és Sehovic, az Igokea négypontos győzelmet aratott. Annak fényében, hogy jelenleg ez az együttes az éllovasa az Adria Ligának, elismerésre méltó eredmény a négypontos vereség.

A 13. fordulóban a szerencsétlen szám ellenére az első két negyed remeklésének – és Báder 18 pontjának – köszönhetően legyőzték azt a Partizant, amely az utolsó fordulóban a dobogóért meccsel.

Három nappal később a Krka Novo Mesto is vereséggel távozott Magyarországról, a főszereplő ismét Báder volt, aki ezúttal 22 pontot szórt. A Siroki ellen azonban ő sem tudott segíteni, így hatpontos vereség lett a vége.

A folytatásban a Radnicski és a Crvena Zvezda is nyerni tudott a magyar bajnok otthonában, de a február közepe óta lejátszott három hazai összecsapáson már nem adtak esélyt az ellenfélnek Simonék.

Az Union Olimpiát tizenhét, a Cedevitát öt, míg legutóbb az MZT Skopje Aerodrom együttesét kilenc pontos vereséggel küldték haza. Összességében elmondható, a szolnokiak tizenhárom hazai meccsükből nyolcat megnyertek, többek között ennek is köszönhetik, hogy a zárás előtt a biztos bennmaradást jelentő 12. helyen állnak. (Újoncként egyébként sem estek volna ki, de a jövőre nézve kelő önbizalmat adhat, hogy az első szezonban „külső segítség” nélkül vívták ki a bennmaradást.)

A tavalyi forgatókönyvvel idén is kiegyezne az Olaj

2013.03.17. 11:00 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

olaj_horog.jpgA címvédő Szolnoki Olaj kikapott a Paks vendégeként szerdán a férfi kosárlabda NB I középszakaszának felsőházi mérkőzésén. A Tisza-partiak múlt héten kapcsolódtak be a bajnokságba - az alapszakasz helyett ugyanis a regionális Adria Ligában szerepeltek -, Jászberényben még nyertek 94-68-ra, második NB I-es meccsüket viszont elbukták Pakson.

Az idei bajnoki szezon során az alapszakaszban tizenkét csapat állt rajthoz, amelyek körmérkőzéses rendszerben játszottak, pályaválasztói joggal, oda-visszavágó alapon. A Szolnokiak csak a középszakaszban csatlakoztak, és meglepetésre máris elszenvedték első vereségüket.

Legutóbb a tavalyi bajnoki döntő harmadik összecsapásán a Szombathelytől kaptak ki Báderék, de így is 3-1-es összesítéssel szerezték meg a bajnoki címet. Ez persze nem véletlen, hiszen a Falco elleni fiaskóval együtt, összesen hat vereséggel tudták le a bajnokságot.

Érdekesség, hogy tavaly két-két vereségük is elég közel volt egymáshoz. A hatodik fordulóig hibátlanul menetelt Pór Péter együttese, akkor azonban hatalmas meglepetésre nyolcpontos, 80-72 arányú vereséget szenvedett Sopronban. Két fordulóval később a Falco leckéztette meg a címvédőt, 16 pontos különbséggel 108-92-re tudott nyerni Szombathelyen.

Két győztes meccs után a 11. és a 13. fordulóban két hazai vereség következett, előbb az Atomerőmű aratott meglepően fölényes, 96-68 arányú sikert a Tisza-ligeti csarnokban, majd az Albacomp is elvitte a két pontot, mivel 101-92-re jobbnak bizonyult Szolnokon.

Ez aztán annyira „feldühítette” a szolnokiakat, hogy a következő tizenkét bajnoki meccsüket könyörtelenül behúzták és mellette az EuroChallenge négyes döntőjébe is beverekedték magukat.

Az alapszakasz utolsó fordulójában kaptak ki az Albacomptól 78-71-re. (A fehérváriak voltak az egyetlen együttes a honi mezőnyből, amely az elmúlt két évben oda-vissza le tudta győzne az Olajat.)

Tavaly aztán az alapszakasz után a negyeddöntőben a Kecskemétet, majd az elődöntőben az Albacompot is söpréssel, azaz vereség nélkül, a lehető legrövidebb idő alatt búcsúztatták, hogy aztán a döntőben egy vereséggel behúzzák történetük negyedik bajnoki címét. Mindezt úgy, hogy addigra már kupagyőztesnek mondhatták magukat.

Báder Márton is szerepet kapott a WWF kampányában

2013.03.10. 07:59 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

bader_2.jpgA Szolnoki Olaj kosárlabdacsapata számára a múlt heti, Paris Levallois elleni vereséggel véget ért az idei EuroChallenge sorozat, de valószínűleg a jövőben sem fognak unatkozni a csapat játékosai. Ugyanis a folytatásban is három fronton érdekeltek Némethék.

Az Adria Liga mellett ugyanis hamarosan jön a Magyar Kupa négyes döntője és ezen a héten a bajnoki rájátszásba is bekapcsolódik a kupában és a bajnokságban is címvédő együttes, melynek a negyeddöntőben a Jászberény lesz az ellenfele.

Az Adria Liga legutóbbi, 23. fordulójában a Szolnok a listavezető Igokea vendége volt, és hiába vívták ki a hazaiak már egy héttel korábban a Final Fourba jutást, nem látszott a helyezésbeli különbség a találkozón. A magyar együttes a szezonban eddig remekül teljesítő Báder nélkül szoros, 86-84-es vereséget szenvedett.

Bádernek egyébként a kosárlabdán kívül más jelentős elfoglaltsága is akadt, hiszen ő is tagja lett annak a sportolói csapatnak, amely a Föld órája elnevezésű kampány népszerűsítésébe kezdett.

A több magyar sportoló – evezősök, kosárlabdázók, kézilabdázók – képviseletét is ellátó, The Prime Management ügynöki iroda és a WWF Magyarország ugyanis szoros összefogásba kezdett.

Mint a bb1.hu beszámolójából kiderül, ennek első programjaként a „pandás” környezetvédők és a sportolók a Föld órája elnevezésű kampány népszerűsítésébe kezdtek. Az elmúlt héten egy fővárosi bevásárló központban gyűltek össze, ahol gyertyagyűjtésre buzdítottak.

A Föld óráján, globális kezdeményezés alkalmával március 23-án 20 óra 30 perckor környezettudatos emberek milliárdjai, vállalatok, intézmények és önkormányzatok ezrei kapcsolják le a világítást, hogy felhívják a figyelmet a globális éghajlatváltozás és a túlzott energiafogyasztás problémájára.

Olyan magyar élsportolók, mint Kozák Danuta, kétszeres olimpiai bajnok kajakos és Vajda Attila, olimpiai bajnok kenus, magyar válogatott női és férfi kézilabdázók, valamint kosárlabdázók, köztük Báder Márton és Vojvoda Dávid, állnak a jövőben számos hazai WWF-kampány élére, hogy így hívják fel a figyelmet bolygónk élővilágának védelmére.

A 2013-as WWF Föld Órája kampány hivatalos elindítása alkalmából február 28-án Kozák Danuta, Vajda Attila, Zácsik Szandra, Rasheed Rita, Báder Márton és Vojvoda Dávid együtt gyújtották meg a környezettudatosságot és az összefogást szimbolizáló gyertyákat a WestEnd Millennium Udvarán, és helyezték el saját régi gyertyáikat a gyertyagyűjtő szigeteken.

Neno Ascserics: Nincs mit a játékosaim szemére vetnem

2013.03.01. 14:10 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

bader_2.jpgA tavaly négyes döntőt vívott Szolnok elbúcsúzott Eurochallenge Kupától, miután a sorozat nyolcaddöntős szakaszának hatodik, utolsó fordulójában hazai pályán kikapott a francia Paris Levallois-tól.

A szolnokiak – riválisukkal azonos mutatóval - három győzelemmel és két vereséggel várták a zárófordulót, így egyértelmű volt a képlet, amelyik csapat nyer a Tiszaligetben, az lesz a másik negyeddöntős. A szolnokiaknál bizakodásra adhatott okot, hogy tavaly a sorozat ugyanezen szakaszából 3/3-as mutatóval léptek tovább.

Ezúttal azonban nem sikerült a bravúr, és a vendégek a második félidőben mutatott jobb játékuknak köszönhetően 74-80 arányban nyerni tudtak, így ők jutottak tovább.

Neno Ascserics a találkozó után gratulált az ellenfélnek, véleménye szerint egy jó meccset nyertek meg kitűnő játékkal. „Szerintem nincs mit a játékosaim szemére vetnem, jól küzdöttünk, és helyenként jól is játszottunk. Régóta nem láttam ilyen meccset, ahol az ellenfél ilyen sok nehéz dobást tudott értékesíteni. Nekünk sok üres helyzetünk volt, amiket máskor bedobtunk, ma este azonban nem jött össze sajnos. Hangsúlyozom még egyszer, nem játszottunk rosszul, szerintem a szezon egyik legjobb meccse volt ez, a túloldalon volt azonban egy-két játékos, akitől extra teljesítmény érkezett, nálunk pedig ez ma nem volt meg” – mondta a szakember a kezdő5.hu-nak.

A szakember szerint az ilyen éles meccseken legközelebb jobban kell figyelniük a végjátékban. Elmondta, az utóbbi időben nagyon sok fontos meccset játszottak, fejben kicsit kifáradtak, és pont ez a koncentráció hiányzott a végén.

A Szolnokiak nyáron szerződtetett dobóhátvédje Németh István szerint egy nyerhető meccset buktak el. A népszerű „Isti” úgy véli az első félidőben ők, a második félidőben a franciák voltak a jobbak. A végén azonban kaptak két extra kosarat, és ez annyira megzavarta őket, hogy elkezdtek kapkodni.

Roppant szomorú a kiesés miatt, ugyanakkor elismeri, megérdemelten nyert a francia együttes. Ugyanakkor azzal is tisztában van, nincs sok idejük az önsajnálatra, hiszen a folytatásban az Adria Ligában, a magyar bajnokságban és a Magyar Kupában szeretnének minél jobb eredményt elérni. 

Christophe Denis, a Paris-Levallois vezetőedzője szerint egy nagyon nehéz meccset nyertek meg, de számítottak is rá, hogy nem lesz könnyű dolguk. Elsőszámú céljuk az volt, hogy ne szakadjanak el nagyon ellenfelüktől, hiszen szoros eredménynél az utolsó negyedben már rajtuk lesz a nyomás.

Külön kiemelte, nagyon jó csapatnak ismerte meg a Szolnokot, és nagyon kis különbség volt a két együttes között. Véleménye szerint az döntött, hogy ők bedobtak pár nehéz dobást a végjátékban, Báderék pedig kihagyták ezeket. 

Korábbi meghatározó szolnoki szakemberek a válogatott élén

2013.02.25. 13:50 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

ivkovics nso.jpgA férfi kosárlabda-válogatott szövetség egyhangúlag szavazta meg a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányának Sztojan Ivkovicsot. A korábbi szolnoki közönségkedvenc jelenleg a másodosztályban szereplő kecskeméti csapat, a Kecskeméti TE Duna Aszfalt szakmai igazgatója. Megbízatása évenkénti értékeléssel 2015-ig szól.

Szalay Ferenc a Magyar Kosárlabda Szövetség elnöke az NSO.hu-nak elmondta, Ivkovicsot egyhangúlag szavazta meg az elnökség. Döntő érv volt mellette, hogy, a korábbi kapitánynak erős kisugárzása van, szeretik a játékosok és a fanatizmusa közismert.

Ivkovics számára nem ismeretlen a kapitányi poszt, hiszen 2007 márciusa és 2008 júniusa között már irányította a legjobb hazai kosarasokat.

„2008-ban lemondtam a kaptányi posztról. Sajnálom, hogy az akkori vezetőkkel nem vettem fel a harcot. De most, ha kell, bárkivel megküzdök a válogatott érdekeiért. Sok mindenkinek köszönet jár azért, hogy újra én lehetek a válogatott élén. Erőt adott, hogy Kecskeméten sokan a B-ligában is kitartottak a csapat mellett” - mondta Ivkovics a kinevezését követően.

Hozzátette, reméli, hogy a pályán elért eredményekkel bizonyítok azoknak is, akik próbálták hátráltatni a munkáját. Úgy véli többször bizonyította már, hogy a karrierjét nem a piacon és a kávézókban építette fel. Az elnökség döntése értelmében megtartja kecskeméti posztját is, mint elmondta, össze tudja hangolni a válogatott és a KTE irányítását.

Ivkovics első számú segítője is ezer szállal kötődik a Szolnokhoz, hiszen az a Pór Péter fogja segíteni, akivel öt évvel ezelőtt is dolgozott a nemzeti csapatnál. Pór a legutóbbi két szezonban bajnoki és Magyar Kupa elsőséget könyvelhetett el az Olajjal, és tavaly sikerült beverekedni magukat az EuroChalllenge négyes döntőjébe is. Pór december elején távozott a szolnoki kispadról.

Hogy a szolnoki vonal ne „törjön meg”, arról Goran Miljkovics gondoskodik. A korábban a szolnoki csapatot is irányító szakember lesz a nemzeti együttes erőnléti edzője, és az ő feladatai közé tartozik majd az ellenfelek feltérképezése is.

Ivkovics egyébként 20 éve él a magyar kosárlabdában, az 1992-93-as szezonban szerződött Szolnokra és rögtön az első évben tevékeny részt vállalt a klub első bajnoki illetve magyar kupa ezüstéremből. A válogatott irányítását – Pór Péterrel együtt - térítésmentesen vállalták el, egyetlen dolgot kértek a szövetségtől, valahogy érjék el, hogy a magyar bajnokságban a magyar játékosnak legyen lehetősége játszani.

Külön kiemelte Pór Péter nem a segítője, hanem a partnere lesz a válogatott élén, hiszen sokat segített neki amikor először volt kapitánya, és amellett, hogy jó barátja, a legfontosabb szempont, hogy azonos a gondolkodásuk a kosárlabdáról.

(fotó:nso.hu)

Ha hozza a tavalyi formáját, továbbjuthat az Olaj az EC-ben

2013.02.18. 15:23 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

olaj_horog.jpgSűrű napokon van túl a Szolnoki Olaj kosárlabda csapata. Az elmúlt héten egy váratlan szombathelyi vereség után a hétvégén az életben maradásért kellett küzdeniük a Magyar Kupában, de végül otthon sikerült olyan arányban győzniük, hogy bejutottak a sorozat négyes döntőjébe.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében a hét elején már ki is sorsolta kisorsolták a Férfi Magyar Kupa elődöntőinek párosítását, melynek értelmében a címvédő szolnokiak ellenfele az elődöntőben a Pécsi VSK-Pannonpower lesz.  A másik ágon Atomerőmű SE – Alba Fehérvár örökrangadót rendeznek 

Múlt hét kedden már az EuroChallenge Kupában volt érdekelt a Szolnok, és a francia Gravelines vendégeként 82-78 arányú vereséget szenvedett. A csoportkörből az F jelű négyes második helyezettjeként továbbjutott szolnokiak - akik tavaly bejutottak a négyes döntőbe - két győzelemmel és két vereséggel a tarsolyukban jelenleg a harmadikok a csoportban. A sorozat következő fordulójában Báderék a négyes utolsó helyén álló, eddig nyeretlen izraeli Hapoel Holon együttesét fogadják.

Ugyanakkor aggodalomra semmi ok, hiszen tavaly a sorozat ugyanezen szakaszában sem állt jobban az Olaj. Miután a csoportkörből az Artland Dragons mögött másodikként továbbjutott, a J csoportban két német és egy francia csapat volt az ellenfele.

A szolnokiak roppant érdekes taktikát „választottak”, a nyolcaddöntős csoportkörben, hiszen minden hazai meccsüket megnyerték, viszont valamennyi idegenbelit elveszítették. Itthon sikerült legyőzni az Élan Chalon-t, a Telekom Basketset, és a Generali Okapi Aalstar-t is. Azonban ez az ötven százalékos teljesítmény is elég volt ahhoz, hogy jobb pontarányuknak köszönhetően továbbjussanak.

A folytatásban aztán a lett BK Ventspils sem jelentett akadályt és három meccsen – a sorsdöntő összecsapáson idegenben - sikerült kiharcolni a Final Fourba kerülést.

Nos ha a Szolnok a tavalyi tendenciát követi, még tovább is juthat, igaz most már nem csak a saját kezében van a sorsa. A Gravelines-t már legyőzték itthon és a következő fordulóban a Hapoel sem jelenthet akadályt, hiszen Izraelben is a magyar együttes győzött. Azonban a két francia még összejátszhat, és kiejtheti a magyar együttest. A szolnoki továbbjutáshoz az kellene, hogy a Levallois-t vagy legyőzze a Gravelines, vagy legalább 20-al kikapjon Párizsban. 

Ha ezek a „vágyak” teljesülnek és az utolsó fordulóban a Paris Levallois-t is legyőzik Báderék a Tiszaligeti Sportcsarnokban, akkor biztos a továbbjutás. 

Ma este a Szolnok az életéért küzd a Magyar Kupában

2013.02.08. 15:37 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

bader_2.jpgKedden hatalmas meglepetésre a címvédő Szolnok hatpontos hátrányba került a Szombathelyen a férfi kosárlabda Magyar Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén. A visszavágót pénteken rendezik, és ha a szolnokiak kiesének, azaz idei szezon legnagyobb meglepetését jelentené. 

A bajnoki címvédő a bajnokság eddigi küzdelmeiben nem vettek részt és csak a rájátszásban kapcsolódnak be a küzdelmekbe, ugyanakkor két jelentős nemzetközi sorozatban (Adria-liga, EuroChallange) is érdekeltek.

A szombathelyi összecsapáson a csapat legeredményesebb játékosa – mondhatni szokás szerint – a 26 pontot szerző Báder Márton volt, aki a találkozó után a sportnapilapnak elmondta, nem foghatják a fáradtságra a vereséget, ugyanakkor szégyelli magát a teljesítményük miatt. Mint csapatkapitány, a csapat nevében is elnézést kért a szurkolóiktól. Úgy véli a vereség legfőbb oka, hogy könnyű kosarakat hibáztak, rengeteg eladott labdájuk volt, és ezúttal a lepattanózás sem ment igazán.

A csapat vezetőedzője Nenad Asceric szerint a legnagyobb probléma a hozzáállásukkal volt. Természetesen győzni szerettek volna, de teljesen egyértelmű, hogy megfelelő koncentráció nélkül nem lehet mérkőzést nyerni. Elismerte, hiába jöttek vissza 17 pontos hátrányból, nem érdemeltek győzelmet.

A piros-feketék bedobója, a szombathelyi meccsen 8 pontot, 4 lepattanót és 4 gólpasszt szerző Sead Sehovics a BB1.hu-nak elmondta, tisztában voltak vele, hogy a meccs nem lesz egy sétagalopp. Megpróbálták ugyan a legjobbat nyújtani, de kicsit fásultak voltak, hiszen a hétvégén nagyon kemény meccset játszottak a Crvena Zvezda ellen az Adria Ligában, ami sokat kivett belőlük. Ugyanakkor azt is elismerte, az ellenfél is nagyon jól játszott, különösen a magas embereikkel gyűlt meg a bajuk.

A vasiak emblematikus figurája Kálmán László úgy véli roppant nehéz meccs vár rájuk Szolnokon, Ugyanakkor az már önmagában egy nagyon nagy fegyvertény, hogy otthon nyerni tudtak. „Nagyjából az történt a pályán, amit mi akartunk. A Szolnok erejét mutatja, hogy 17 pontos hátrányból is pillanatok alatt vissza tudott jönni, a végén azonban volt még erőnk újítani” – mondta a remek irányító a BB1.hu-nak.

Az Olaj történelme során eddig négyszer hódította el a Magyar Kupát. Először 2002-ben, majd öt évvel később is szolnoki siker született a fináléban, és a legutóbbi két kiírásban is a szolnokiak diadalmaskodtak. 2002 kivételével a kupagyőzelem mellett a bajnokságban is a Szolnok lett az első. 

Egy hét alatt körbejárja Európát az Olaj

2013.01.26. 13:03 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

szolnok_10-es.jpgÚgy tűnik az Adria Ligában bukdácsoló és jelenleg sereghajtó Szolnoki Olaj kosárlabdacsapata az EuroChallenge Kupában nem tud hibázni. Báderék a legutóbbi fordulóban az izraeli Holon együttese ellen léptek pályára idegenben és borzalmas kezdés után hatalmas hajrával a maguk javára fordították a találkozót.

Így a tavalyi kiírásban a négyes döntőig menetelő Szolnokiak a francia Gravelines után az izraeli Holon együttesét is legyőzve vezetik a középdöntős csoportjukat. (A csoport másik szerdai összecsapásán a Holon legyőzte a másik francia csapatot a Levalloist, amely legközelebb épp a szolnokiakat látja vendégül.)

Ebben az egy hétben azonban a szolnokiakra nem csak a meccsterhelés, hanem az utazgatásokkal járó egyéb fáradalmak is várnak. Szerdán ugye Izraelbenn vendégszerepeltek, majd szombaton Splitbe utazik az Olaj gárdája, folytatásként pedig jövő kedden Párizsban a már említett Levallois elleni meccs következik.

Egy ottani siker hatalmas lépés lenne az egyenes kieséses szakasz – netán a négyes döntő – elérése felé vezető úton. Hiszen utána a Gravelines ellen akár egy idegenbeli vereség is belefér, mert az utolsó két fordulóban itthon játszhat a Szolnok két olyan csapat ellen, melyeket idegenben esetleg már legyőzött.

A szolnokiak legjobbja, a 20 pontig jutó Horváth Ákos a találkozó után az nso.hu-nak elmondta, szívós, hajtós csapat volt az izraeli rivális, amely kellemetlen, váltott védekezéssel próbálta megzavarni a magyar együttest.

Ugyanakkor bejött a szolnokiak edzőjének Neno Ascsericsnek a számítása, aki arra alapozott, hogy az ellenfélnél kevés a rotációs lehetőség és ennek köszönhetően 5-7 emberrel játsszák végig a meccset. Ennek köszönhetően a második-harmadik negyedik jól bírták erővel, de a negyedik záró játékrészre elfáradtak, a folyamatosan cserélő szolnokiak pedig frissebbek voltak és megfordították a találkozót.

Horváth külön kiemelte Ascsericset, hiszen elmondása szerint folyamatosan együtt él a játékkal, és alaposan felkészült legutóbbi riválisukból is. Így az Olaj játékosai tisztában voltak vele, az izraeliek inkább az egyéni képességekre alapoznak, és nem mint csapat hatékonyak.

Ez meg is látszott a játékukon, hiszen a magyar center szerint, amikor elfáradtak, csak egysíkúan lövöldözték be a labdát a centernek, akit viszont remekül kikapcsoltak a magyar védők. 

A Gravelines elleni győzelem fordulópont lehet a Szolnoki Olaj életében

2013.01.19. 07:30 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

bader_2.jpgEddig sikeres hete van a Szolnoki Olaj kosárlabdacsapatának, hiszen kedden remek mérkőzésen, hazai pályán hosszabbítás után legyőzte a francia Gravelines-t a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa nyolcaddöntős szakaszának első fordulójában, majd szerdán James Brian Florence személyében amerikai kosarast szerződtetett.

Az idén az NB I helyett az Adria Ligában szereplő magyar bajnok és kupagyőztes szolnokiak egy roppant élvezetes mérkőzésen, sokáig vezetve végül mégis hátrányból fordítva győzték le francia riválisukat, míg a 24 éves, 185 centis Florence az ukrán élvonalbeli Krivbaszbaszket együttesétől érkezett, de korábban megfordult a Szolnok egyik Adria Liga-ellenfelénél, a bosnyák Aleksandrovacnál is.

„Megérdemeltük azt a kis szerencsét, amivel sikerült egyenlíteni rendes játékidő végén. Úgy érzem az egész meccsen óriásit küzdöttünk egy roppant erős csapat ellen” – mondta a találkozó után a meccs végén két roppant fontos hárompontost szerző Horváth Ákos az nsotv-nek.

A franciák erejét jól mutatja, hogy szinte végig vert helyzetben voltak, de a meccs hajrájára sikerült felállniuk és nyert helyzetbe kerülniük. Horváth szerint ezt elsősorban szigorú védekezésüknek köszönhették.

„Ennek ellenére sikerült egyenlítenünk még a rendes játékidő végén, a ráadásban pedig mindenkinek helyén volt a szíve. Csapatszinten és egyénileg is kellett már ez a siker, hiszen az elmúlt időszakban nem sok sikerélményben volt részünk” – mondta a szolnoki center.

Az biztos, hogy a szolnoki kosarasok nem az elmúlt hetek eredményeihez vannak szokva, hiszen az elmúlt években számos sikert értek el, míg idén az Adria Ligában több, súlyos és nem várt vereség is becsúszott. Horváth szerint ez a siker nagy erőt adhat az együttesnek a jövőben, hiszen a francia csapat vezeti hazája bajnokságát és legalább olyan erős, mint néhány Euroligás csapat.

Hasonló véleményen van az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb magyar kosarasa Német István is, aki nyáron érkezett a szolnokiakhoz. Az irányító a bb1.hu portálnak nyilatkozva elmondta, véleménye szerint egy nagyon jó kvalitású ellenfelet győztek le, mert jó volt a taktikájuk, és remekül működött a zónájuk a franciák ellen.

Ugyanakkor tisztában van vele, a második félidőben azért elkövettek pár hibát. Azt is elismeri, hogy végre tényleg nekik volt egy kis szerencséjük. Ennek ellenére úgy érzi rászolgáltak a sikerre, már csak azért is, mert úgy látta, jobban akarták a győzelmet.

A Szolnoki Olaj legközelebb ma este az Adria-ligában lép pályára, ahol a KK Radnicki lesz az ellenfele. 

Sűrű program vár a Szolnoki Olajra tavasszal

2013.01.05. 08:20 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

olaj_horog.jpgValószínűleg jól jött a karácsonyi és az újévi pár napos pihenés a Szolnoki Olaj kosárlabdázóinak. A magyar bajnoki címvédő az ősszel kettős terhelésnek volt kitéve, és az EuroChallenge, valamint az Adria Liga is jóval erősebb sorozat, mint a hazai pontvadászat.

A folytatás sem lesz könnyebb, hiszen az EuroChallenge-ben már a legjobb nyolc közé jutásért szállnak harcba, míg az Adria Ligában március végéig 11 fordulót bonyolítanak le. Ez utóbbiban a szolnokiak jelenleg az utolsó helyen állnak, az eddig lejátszott 15 meccsen négyszer hagyták el győztesen a pályát.

Január 5-én a Siroki látogat Szolnokra, és egy esetleges hazai győzelemmel Báderék meg is előzhetnék riválisukat. Erre minden esély megvan, hiszen az „odavágón” egy roppant izgalmas találkozón mindössze egy ponttal maradt alul a magyar együttes.

A folytatás már nehezebb lesz, hiszen a Buducsnoszthoz látogatnak a szolnokiak, majd az EuroChallenge Kupában is megkezdődnek a csoportküzdelmek. Itt bő másfél hónap alatt lerendezik a négyes csoport küzdelmeit, így február végére eldől, melyik együttes jut a legjobb nyolc közé.

A Szolnokiak itt először január 15-én a BCM Gravelines Dunkerque együttesét fogadják, majd Izraelbe, a Hapoel Unet Holonhoz látogatnak. Ezután egy franciaországi túra következik – a Paris Levallois vendégei lesznek. A Dunkerque február 12-én látogat Szolnokra, majd a következő körben az izraeliek lesznek Magyarország vendégei. A zárófordulóban (február 26-án) Párizsban lép pályára – és remélhetőleg ünnepelheti a továbbjutást - az Olaj.

Eközben természetesen az Adria ligában is helyt kell állnia a magyar együttesnek, és az eddigi eredmények alapján ez sem lesz egyszerű feladat. A szolnokiak ugyan arattak bravúros győzelmeket is a közelmúltban, de sajnos súlyos, nem várt vereségek is becsúsztak az elmúlt 15 forduló során.

Ugyanakkor a magyar együttes esélyeit növelheti, hogy a folytatásban lesz egy olyan hármas sorozat (a 20. és a 22. forduló között) amikor háromszor egymás után itt hon játszanak, így akkor legalább az utazás fáradtságával nem kell számolniuk.

A hátralévő 11 fordulóban egyébként négyszer játszik idegenben és hétszer otthon a magyar együttes. Amennyiben bírják a sorozatterhelést, és a sérülések is elkerülik őket, a kiegyenlített erőviszonyoknak köszönhetően, egyáltalán nem elképzelhetetlen az előrelépés.

Báder Márton: Az idei év a pályám csúcsa

2012.12.22. 15:14 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

bader_2.jpgA Szolnoki Olaj kosárlabda együttese fantasztikus mérkőzésen nagyszerű győzelmet aratott az Adria Ligában a kiírás egyik nagy esélyese a Partizan Beograd ellen. A 70-68-as győzelemből a csapat centere Báder Márton 18 ponttal vette ki a részét.

Báder idén fantasztikus formában játszik, hiszen az Adria ligában és az EuroChallenge sorozatban is választották már a forduló legjobbjának, és akadt olyan meccse is, amikor 40 pontig meg sem állt. Ezek után nem meglepő, hogy a napokban ő volt a SportKlub televízió Meztelenül című műsorának vendége.

Báder elárulta, a sorozatmeccsek miatt az év végére fáradtnak és leterheltnek érzi magát, amit a kora mellett annak tud be, hogy amikor még csak 20 éves volt, az edzéseken kívüli élete is csak a kosár körül forgott, míg mostanra már más dolgai is vannak.

„Tisztában vagyok azzal, hogy az én jó teljesítményem is kell ahhoz, hogy a csapat jól szerepeljen, és természetesen a csapat is kell hozzá, hogy én sikeres legyek. Remélem ez így együtt kitart a szezon végéig” – mondta a válogatott játékos.

Elmondta, nem érzi magát öregnek, úgy érzi, most van az ereje teljében. „Heti két meccsünk van és a meccseken én általában sokat játszom. Ezzel nincs is baj, de a meccsek másnapján már sokszor fáj itt-ott” – mondta saját „öregedéséről”.

Elárulta, volt olyan éjszakája is, hogy éjjel arra kelt fel, hogy fáj neki több helyen is, de nem nagyon foglalkozik vele, hiszen még mindig élvezi a játékot, ez az érzés pedig sokkal erősebb némi fájdalomnál. Karrierje eddigi csúcspontját is az idei évhez köti, úgy érzi a tavaszi EuroChallenge négyes döntő volt eddigi pályája csúcsa, de ehhez közelít a mostani Adria-Liga szereplés is.

Korábban szerepelt mát az Adria Ligában, de a mostanit egészen másképp éli meg. „Sokkal jobb játszani a Szolnokért, Magyarországért egy itthoni csapatban, még ha egyelőre nem is úgy alakulnak az eredmények, ahogy szeretnénk” – mondta Báder, aki 2010 februárja óta erősíti a szolnokiakat.

Tisztában van vele, adósak egyelőre a kimagasló eredménnyel, de azt is tudja jól, reálisan nézve nem megy egyik napról a másikra a folyamatos jó teljesítmény elérése. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az Adria Liga csapatai közül többen is az Euroligában játszanak így egyértelmű, hogy ez Európa egyik legerősebb bajnoksága.

Dupla szolnoki öröm az EuroChallenge kupában

2012.12.16. 09:40 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

olaj_horog.jpgA Szolnoki Olaj kosárlabda csapata, ha nagy nehézségek árán is, de legyőzte a román BC Timisoarát az első EuroChallenge csoportkör utolsó fordulójában, így kiharcolta a továbbjutást. Az előző szezonban a sorozat Final Fourjáig menetelő szolnokiak az első negyedben parádéztak, és az akkor megszerezett előnyükkel jól sáfárkodtak a meccs végéig.

Az már a találkozó lefújása után nem sokkal eldőlt, hogy Báderék kivel találkoznak a második körben. Az Adria Ligában is érdekelt szolnokiak, mint Az F csoport másodikja, az E és G jelű négyes elsőjét, illetve a H jelű kvartett második helyezettjét kapta. Így a J csoportba kerültek és ellenfeleik a francia Paris Levallois, a szintén gall BCM Gravelines Dunkerque és az izraeli Hapoel Unet Holon lesznek. 

A kezdő5.hu szakportál számba vette a leendő ellenfeleket. Ebből kiderül, hogy a Paris Levallois ki-ki meccset játszott az utolsó fordulóban a belga Okapi Aalstar ellen, amelyet tavaly a Szolnok legyőzött. A belgák még 21 másodperccel a vége előtt vezettek, de az utolsó francia időkérés eredményeként a vendégeknek sikerült megfordítaniuk az eredményt és a kilenc pontos győzelem (81-90) a franciák csoportgyőzelmét jelentette.

A másik francia együttes csoportgyőzelmét nem kísérte ekkora izgalom, hiszen a csoportjában élen álló Dunkerque a négyes utolsó helyezettjét, a már biztos kieső ciprusi Pizza Express Apollont fogadta. Mivel magabiztosan, 24 pontos győzelmet aratott, megőrizte vezető helyét a négyesben. A Gravelines két év után találkozik újra az Olajjal. Akkor a franciák kosárkülönbséggel ejtették csak ki a sorozatban akkor debütáló magyar együttest

A kvartett negyedik tagja az izraeli Hapoel Unet Holon szintén az „életéért küzdött” a belga Antwerp Giants csapatával, ugyanakkor a német Bonn együttesére is figyelniük kellett. (A Bonnal tavaly találkozott a Szolnok, és akkor Pazar teljesítménnyel itthon sikerült legyőznie.)

Az eredmények végül úgy alakultak, hogy az izraeliek ugyan kikaptak, de másodikként így is továbbléptek, és készülhetnek a franciaországi és a magyarországi túrákra.

Szintén a kezdő5.hu, valamint honlapunk is beszámolt arról, hogy az eurobasket.com Ernests Kalvét, a Szolnok játékosát választotta meg a legutóbbi EuroChallenge-forduló legjobb játékosának. Ez nem az első eset, hogy a magyar együttesből kerül ki a legjobb, hiszen a második fordulót követően Báder Márton zsebelhette be a EuroChallenge heti MVP-díját.

Csapatkapitánya szerint is komoly gödörben van a Szolnoki Olaj

2012.12.07. 14:20 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

bader_2.jpgA Szolnoki Olaj kosárlabda idén csak a rájátszásban kapcsolódik be a magyar bajnokságba. Báderék addig a magyar bajnokságnál jóval erősebb Adria Ligában, valamint a második számú európai kupasorozatban az EuroChallenge Kupában igyekeznek helyt állni.

Eddig azonban nem sok sikerrel. A szolnokiak szeptember óta lejátszott 16 tétmeccsükből mindössze négyet tudtak megnyerni. Ez annak fényében is kevés, hogy az év elején úgy fogalmaztak, ez egy tanulóév számukra az Adria Ligában, de az EuroChallenge-ben – melyben tavaly a Final Fourig meneteltek - is több váratlan vereség csúszott be.

Ennek a szurkolók is hangot adtak, akik a legutóbbi, Körmend elleni kupameccsen egy transzparenssel fejezték ki nemtetszésüket, mert véleményük szerint jelenleg bukásra áll a csapat a tanulóévben.

Pedig nem úgy indult a szezon, hogy komolyabb gond lehetne. Magyar szinten sztárjátékosokat igazoltak Simon Balázs és Németh István személyében, és az első hat Adria Liga meccs utáni (két győzelem, négy vereség) mutató is elfogadhatónak számított. Főleg annak fényében, hogy a legyőzöttek között volt a Cibona és a Split is.

Azóta azonban több, nem várt vereség is becsúszott, és ami ennél is elkeserítőbb, akadt köztük olyan is, amikor a Szolnoknak szinte semmi köze nem volt a meccshez. Így eshetett meg, hogy közel 30 pontos vereségbe is beleszaladtak, de a Szkopje úgy nyert 34 pontos különbséggel, hogy a szolnokiak az első két negyedben mindössze 22 pontot szereztek.

Az EuroChallenge-ben a tavaly bevehetetlennek hitt szolnoki csarnokban pedig az Oldenburg és a Körmend is legyőzte a magyar bajnoki címvédőt. Időközben edzőt váltottak Szolnokon, és az elmúlt két év során két-két bajnoki és kupagyőzelmet elérő Pór Pétert eddigi másodedzője Dragan Alekszics váltotta.

A csapat hangulatára jellemző Báder Mártonak a Körmendtől elszenvedett vereség utáni nyilatkozata. A 211 centis rutinos játékos elmondta, nem lebecsülve a Körmendet, de nyerniük kellett volna, hiszen a két együttesnek egész más céljai vannak a szezonban.

„Az előző két meccs után azt hittem nincs lejjebb, de ma bebizonyítottuk, hogy van. Most már nem a mi kezünkben van a sorsunk, csak reménykedhetünk, hogy feljavulunk és kiharcoljuk a továbbjutást az EuroChallenge Kupában” – mondta a szolnokiak legrutinosabb játékosa.

Véleménye szerint a csapatnál a hozzáállással nincs probléma, azt azonban elismerte, iszonyatos gödörben vannak és ez a gödör leblokkolta őket. Ennek tudja be, hogy az egész meccsen rosszul játszottak.

„A szurkolóktól elnézést kérek, többet érdemelnek, és mi is többet várunk magunktól. Menni kell tovább nem látok más megoldást” – mondta Báder, akire csapatával együtt a folytatásban is nehéz meccsek várnak, hiszen a hétvégén már a Zadar vendégeként lépnek pályára az Adria Ligában, míg a jövő héten a Timisoara elleni EuroChallenge találkozó következik.

Ez utóbbin kötelező a győzelem, mert egy esetleges vereséggel biztos, hogy kiesik a tavaly a legjobb négyig jutó Szolnok. 

Az Adria Liga szereplés miatt is választhatja Somogyi a Szolnokot

2012.11.28. 14:40 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

somogyi.jpgAz elmúlt napok legjelentősebb hazai kosárlabda híre, hogy a korábban a Los Angeles Lakers edzőtáborában is résztvevő Somogyi Gergely Szolnokon folytathatja pályafutását. A center a hétvégén a helyszínen tekintette meg az Olaj Adria-liga meccsét, ám a klubnál csak annyit mondtak, felvették Somogyival a kapcsolatot, míg a játékos a sportnapilapnak úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nem aktuális a szolnoki szerződésről beszélni.

A nyár egyik nagy magyar vonatkozású híre volt, hogy Somogyi– aki 6 éve a tengerentúlon él, tanul és kosarazik – meghívást kapott a felnőtt válogatottba, majd az NBA Summer League után a legendás Los Angeles Lakers augusztusban kezdődő edzőtáborába is. A center végül nem kapott szerződést Kaliforniában, immár 2 hete itthon tartózkodik.

Somogyi a bb1.hu-nak elmondta, jelenleg itthon van és várja, hogy valahonnan jöjjön egy jó ajánlat. Addig is próbál edzésbe maradni, amire a Honvéd NB1 B-s csapatánál van lehetősége, jelenleg ott próbálja magát formában tartani.

A játékos elmondta, most elsősorban Európában gondolkozik, ezért is utazott haza. Ugyanakkor nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a feljövőben lévő ázsiai bajnokságok valamelyikébe igazol, de akár Dél-Amerika vagy Ausztrália is lehet a célállomás. Azonban nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy magyar csapatban láthatják őt viszont.

Amerikában ugyanakkor még számos ligában próbálhatna szerencsét, de mint elmondta, ebben a pillanatban nem aktuális a D League, ami neki szóba jöhetett volna, mert a hazautazása előtt kellett volna jelentkezni a draftra. Így egy évre Európában próbál meg csapatot találni és jövőre a Summer League-ben ismét megpróbál játszani plusz egy meghívást kiharcolni valamelyik NBA csapat edzőtáborába.

„Ha nem sikerül NBA-szerződést kapnom, akkor nagy valószínűség szerint megpróbálom a D League-t, mert ott közelebb és szem előtt van az ember és onnan könnyebb bekerülni a csúcsligába” – mondta a magasságával a Lakersnél is elismerést kiváltó játékos.

Elsődleges célja az, hogy olyan csapatban játsszon, amelyik komoly erőt képvisel Európában és az NBA megfigyelők figyelmét is felkelti. Véleménye szerint az Adria Liga, az olasz, a spanyol, a török és az orosz bajnokság a többi előtt van, így valószínű, hogy olyan együttesben vállalhat szerepet, amely ezek valamelyikében érdekelt. Ezek után a Szolnok esélyeit növeli, hogy idén az Adria Ligában szerepel. . .

A magyar válogatottban is számításba vett játékos elvárásai leendő klubjával kapcsolatban, hogy azt minél magasabban jegyezzék, sok időt tölthessen a pályán, s olyan edző keze alá kerüljön, akinél fejlődik a jövő nyárig.

Somogyi az UC Santa Barbara Egyetemen végzett. 4 évet játszott a Gauchos csapatában, ahol 3.5 pontot, 2.9 lepattanót és 1.5 blokkot átlagolt 12.2 perc alatt. A Lakersnél három előszezon meccsen 1.7 pont és 2.7 lepattanó volt a mérlege 7.7 perc alatt.

(fotó:hatharom.hu)

Európa 100 legjobb csapata között a Szolnoki Olaj

2012.11.21. 18:15 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

szolnok_tabor.jpgA Szolnoki Olaj kosárlabdacsapata jelenleg két sorozatban is érdekelt, hiszen az Adria Liga mellett az EuroChallengeben is részt vesznek. Amíg előbbit még szoknia kell az együttesnek, addig utóbbiban az első forduló veresége ellenére jó esélyei vannak a továbbjutásra.  

A szolnokiak az Adria Liga legutóbbi fordulójában szoros mérkőzésen 91-86-os vereséget szenvedtek a horvát Cedevita Zagreb vendégeként. Így kilenc forduló után 2/7-es mutatóval állnak és szombaton a bosnyák Aleksandrovacot fogadják.

Az eddig nem túl sikeres szereplés ellenére az elmúlt napokban számos elismerést szereztek. Az európai kosárlabda bajnokságokat tömörítő eurobasket.com nemrég frissítette azt a TOP 100-as listát, amin az öreg kontinens csapatait állítja sorba. A szerkesztők olyan szempontokat vesznek figyelembe, mint a nemzetközi kupa-, a hazai bajnokság- és a hazai kupa szereplés, valamint az előző toplistás helyezés, illetve az elmúlt 5 hét különböző rekordjai.

A listát ezúttal is az orosz CSKA Moszkva vezeti, második a spanyol bajnokságot veretlenül vezető Real Madrid, a harmadik pedig a litván Zalgiris Kaunas. Hosszú idő után ismét szerepel magyar csapat a TOP 100-ban. A Szolnoki Olaj KK jelenleg 85 ponttal egy ukrán (Azovmash) és három izraeli (Maccabi Rishon, Maccabi Haifa, Hapoel Tel-Aviv) csapattal holtversenyben a 97.

Mint ismert, tavaly a magyar bajnok és kupagyőztes mellett a szezon meglepetéscsapata, a Falco is szerepelt a listán. A bb1.hu beszámolója szerint még egy magyar érdekeltségű csapat, Lóránt Péter együttese, az olasz élvonalbeli ACEA Virtus Roma is megtalálható az európai elitben, amely 97 ponttal a 70. helyen áll. A magyar csapatok EuroChallenge ellenfelei közül a német EWE Baskets Oldenburg a 41. pozíciót foglalja el.

A csapat mellett az együttes centere Báder Márton két komoly elismerésben is részesült. Arról már mi is beszámoltunk, hogy a szolnokiak 32 éves centere az Adria-liga első hét fordulója után a sorozat legértékesebb játékosa. Emellett a lepattanózók rangsorát is vezeti meccsenkénti 10-es átlagával.

Ugyanakkor az Eurochallange sorozatban is remekül teljesít, hiszen két forduló után 24,5-es pontátlagával vezeti a statisztikát, összlepattanózásban a negyedik (10,5-es átlaggal), támadó lepattanót 4,5-et gyűjt meccsenként, ezzel pedig a harmadik helyen áll a táblázaton. Mezőnyből 65,2 %-os pontossággal céloz, ami a harmadik helyre elég a Szolnok középjátékosának.

Címkék: szolnok

Eurochallenge győzelemmel melegített az Adria Ligára a Szolnok

2012.11.18. 13:55 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

olaj_horog.jpgAz F csoport magyar rangadóját a vendég Szolnok nyerte meg az a Körmend ellen a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupa második fordulójában. Az Adria Ligában is érdekelt szolnokiak már húsz ponttal is vezettek, de a hazaiak remek hajrájuknak köszönhetően felzárkóztak és a bajnoki címvédő csak az utolsó pillanatokban tudta bebiztosítani győzelmét.

Az első fordulóban az F csoportban összesorsolt két magyar csapat egyaránt vereséggel kezdte meg szereplését, a Körmend 75-65-re kikapott Temesváron, míg a Szolnok 87-70-es vereséggel tért haza a németországi Oldenburgból.

A tavaly a sorozatban négyes döntőt játszó szolnokiak a vasárnapi, szlovéniai Adria Liga-meccsről érkeztek Körmendre és végig vezetve, a vártnál nagyobb izgalmak közepette szerezték meg első győzelmüket az Eurochallenge Kupában.

A mezőny legjobbja az idén sokadik virágzását élő Báder Márton volt, akit korábban már kétszer is az Adria liga adott fordulójában a legjobbnak választottak, ezúttal 33 pontot szerzett. A szolnokiak lelkének valószínűleg jót tett a győzelem a hétvégi Cedevita Zagreb elleni Adria liga meccs előtt. 

Hencsey Tamás a Körmend szakvezetője gratulált a Szolnoknak a győzelemhez. A szakember elmondta, az első félidőben Bádert nem tudták semlegesíteni, sok lepattanót adtak át az ellenfélnek. Véleménye szerint a második félidőben sokkal agresszívebbek voltak támadásban és védekezésben is, a végjátékban a Szolnok rutinja döntött.

Pór Péter a Szolnok edzője úgy vélte, nagyon jól kezdtek, jó ritmusban, mind a védekezés, mind a támadás terén. „Felállt védekezés ellen is jól működtünk, és megvolt az ellensúly a támadásban. Úgy tűnt, hogy az első félidőben megnyertük a meccset. A körmendi csapat azonban a szünet után nagyon feljött, a közönség ebben nagy segítségükre volt. Újra nyílttá tették a meccset, a végjátékban higgadtságunk döntött a javunkra” – mondta a szakember a kezdő5.hu-nak.

Pór elmondta, valószínűleg a fáradság is kijött a csapatán, ez is biztos közrejátszott abban, hogy a végén felzárkóztak a hazaiak, de örül, hogy győzni tudtak és gratulált a Körmendnek.

Így tett a hetek óta csúcsformában játszó szolnoki csapatkapitány Báder Márton is, aki az első félidő alapján simább meccsre számított. Tisztában van vele, hogy a győzelem mellett a játékuk nem volt tökéletes és a hibákat mielőbb ki kell javítaniuk. Hiába dolgoztak sokat, és vezettek már 20 ponttal is, ezt gyorsan és könnyen leadták. Ezt elsősorban annak tudta be, hogy csökkent az agresszivitásuk és ezzel esélyt adtak a Körmendnek a felzárkózásra.

A Split legyőzése kellő magabiztosságot ad a Szolnoki Olajnak

2012.11.03. 15:59 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

bader_2.jpgA Szolnoki Olaj kosárlabdacsapata a hétvégén hazai pályán 75-67-re legyőzte a horvát Split együttesét a férfi kosárlabda Adria Liga hatodik fordulójában, ezzel megszerezte második győzelmét a sorozatban.

Végig szoros volt a találkozó, felváltva vezettek a csapatok, mígnem a hajrában a jobban összpontosító Szolnok elhúzott riválisától, és nyolcpontos különbséggel győzött. Amint azt már megszokhattuk, a piros-feketék egyik legjobbja Báder Márton volt, aki 27 percet játszott, 9 pontot dobott, 12 lepattanót- és 2 labdát szerzett.

Pedig úgy tűnt, a válogatott center nem is játszhat a meccsen. Egy visszatérő, makacs combsérülése újult ki, ezért volt kénytelen kihagyni, a Split meccs előtti Radnicki elleni összecsapást. Báder a bb1.hu-nak elmondta, ez egy régi sérülése, már tavaly is bajlódott vele. Amikor a csütörtöki edzésen kiújult, az orvos tanácsára pihentette, kihagyott egy meccset, és szerencsére a Split ellen már ismét a csapat hasznára lehetett.

A korábbi öt forduló alatt kétszer is a játéknap legjobbjának megválasztott játékos a mérkőzés után elmondta, a Split elleni összecsapásuk egy tipikus Adria Liga meccs volt. Ezalatt azt értette, hogy viszonylag kevés pontot szerzett mindkét fél, és minden labdáért hatalmas küzdelem zajlott, valamint mindkét fél agresszíven védekezett.

Báder kihangsúlyozta, hogy a Split egy roppant rutinos csapat, hiszen korábban már többször megnyerte az Adria Ligát. Ezért is örült nagyon annak, hogy magabiztosan hozták a döntetlen körüli eredményt a végjátékig.

Elismerte, alaposan elfáradtak a végére, de ez igaz volt az ellenfelükre is. Ugyanakkor a jó kezdés – melyet a meccs előtt külön kihangsúlyozott Pór Péter vezetőedző – megfelelő alaphangot adott a meccsre, mondhatni ez volt a győzelem egyik kulcsa.

Báder úgy érezte a múlt héten önbizalomhiányban szenvedett a csapat, éppen ezért ennek a győzelemnek most magabiztosságot, önbizalmat kell adnia mindenkinek. Összefoglalva a meccset, annyit mondott: „Ma este megmutattuk a kételkedőknek, hogy mire vagyunk képesek”.

A Szolnokra a folytatásban még nagyobb terhelés vár, hiszen november 6-án elkezdődnek az EuroChallenge sorozat 2012/13-as idényének csoportküzdelmei is, melyben a szolnokiak sorozatban harmadik esztendeje képviseltetik magukat.

A sok utazás ellenére is örül az Adria Ligának a Szolnok centere

2012.10.24. 15:00 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

olaj_horog.jpgRossz előjellel - legjobb játékosa, a sérült Báder Márton nélkül – várta a Szolnoki Olaj kosárlabdacsapata az Adria Liga 5. fordulóját. A magyar bajnoki címvédő Kragujevacban lépett pályára, és szenvedett 25 pontos vereséget.

A hazaiak már a félidőben 49-34-re vezettek, és mivel mindegyik negyedet megnyerték, így csak a sikerül nagysága volt kérdéses. A magyar együttesből Szabó Miklós volt a legeredményesebb 14 pontjával, míg Gay, Németh és a héten igazolt Sehovic is 12 pontig jutott. Így ötödik meccsén negyedik vereségét szenvedte el Pór Péter csapata

Szabó teljesítménye azért is dicséretes, mert mindössze alig kicsivel több, mint kétnegyednyi időt töltött a pályán és ennyi idő alatt szerezte pontjait és mellé három lepattanót. A remekül teljesítő játékos elmondta, rosszul kezdtek, sajnos megint beragadtak a rajtnál, összeszedtek egy tetemes hátrányt, ami után csak futottak az eredmény után.

Ez már a második ilyen meccsünk volt az Adria Ligában. Nem tudom, ez miért van, de a jövőben megpróbáljuk ezt elkerülni. Jelenleg egy győzelemmel és négy vereséggel állunk. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű dolgunk ebben a ligában, kalkuláltunk vele, lélekben felkészültünk rá, hogy esetleg így alakul a rajtunk. Idővel talán tudunk javítani a mérlegünkön” – mondta a bb1.hu-nak a játékos

Saját teljesítményével kapcsolatban elmondta, Báder sérülése miatt ezúttal a szokásosnál is több időt töltött a pályán, de úgy érzi nem teljesített rosszul. Elsősorban a támadásban nyújtott teljesítményével elégedett, ugyanakkor elismeri, hiába próbálta a többiekhez hasonlóan kihozni magából a maximumot, a védekezésben ejtett hibákat.

Szabó szerint nincsenek nagy különbségek a magyar bajnokságban és az Adria Ligában a centerek között, mindkét sorozatban képzett játékosok vannak, utóbbiban talán egy kicsivel atletikusabbak.

Noha valamennyien örülnek, hogy az Adria Ligában szerepelhetnek, a sorozattal kapcsolatban az egyik legnagyobb hátránynak azt tartja, hogy nagyon sokat kell utazniuk, ami elég fárasztó.

„Bár rögtön a meccs után elindultunk, mégis csak hajnali 3-ra értünk haza. Jó 8 órát utaztunk. Ez természetesen eléggé fárasztó, de szerencsére az azt követő két napban nem volt edzésünk”.

A jövő hónapban már az EuroChallenge-küzdelmek is elindulnak, így újabb komoly kihívás vár a szakmai stábra, hogy megfelelő mértékben osszák be az edzéseket és a pihenésre szánt időt. Ezzel egyelőre azonban még nem foglalkoznak, mint elmondta egyelőre csak a Split elleni hétvégi meccs a téma, melyen szeretnének bizonyítani a hazai közönségnek.

Báder a Tiszaligetben mindenkit elkapna az Adria Ligában

2012.10.20. 15:00 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

bader_2.jpgA Szolnoki olaj kosárlabda csapata az Adria Liga legutóbbi fordulójában súlyos vereséget szenvedett hazai pályán a Buducsnoszt együttesétől. A mérkőzés sorsát gyakorlatilag már az első negyedben eldöntötte a vendég együttes, hiszen már ekkor húszpontos különbség. A magyar együttesből ebben a játékrészben csak Báder Márton szerzett pontot.

A hazaiak mentségére legyen mondva, amíg nekik ez csak a negyedik mérkőzésük volt a hallatlanul erős sorozatban addig a riválisnál négy olyan játékos is volt, aki alapembere az Eb-selejtező csoportját veretlenül nyerő montenegrói válogatottnak. 

A magyar együttesben – ahogy az elmúlt hetekben megszokhattuk - Báder Márton volt a legeredményesebb 14 ponttal és 11 lepattanóval. Az örökifjú center egyébként is bombaformában van, hiszen a második és a harmadik fordulóban is őt választották meg a forduló legjobbjának, azaz ő lett abban a körben az MVP.

Ez nem véletlen, hiszen vezeti a liga pontlistáját (67), ő szedte a legtöbb lepattanót (35), a negyedik legjobb dobószázalékkal rendelkezik a mezőnyből, és ellene szabálytalankodtak a legtöbbet. Természetesen övé a Liga idei pontrekordja is, hiszen a Siroki Brijeg ellen egymaga 40 pontot szerzett.

"Azt tudtuk, hogy nagyon erős bajnokságba kerülünk, az elmúlt tíz év legjobb mezőnye jött össze a ligában. A legjobb játékosok visszaáramlottak a hazai klubokba, így kiegyenlítetté vált a mezőny" – mondta a kiváló játékos az origo.hu-nak.

A 31 esztendős klasszis elmondta, nem tartja magát még öregnek, kirobbanó formában érzi magát és pontosan tudja, mikor mire van szüksége. Ugyanakkor nem felejtette el megjegyezni, hogy a jó egyéni teljesítményhez kellenek a csapattársai is.

Akikre a következő mérkőzésen nehéz feladat vár, ugyanis a csapat legjobbja, Báder Márton nem tarthat velük, a center megsérült, így kihagyni kényszerül az Olaj soron következő összecsapását.

Eddigi kiemelkedő egyéni teljesítményével kapcsolatban Báder elmondta, más jellegű játékot játszik a tíz évvel fiatalabb önmagához képest, erőcsatárból center lett. Ennek köszönhetően többet van a palánk alatt, és az akkori 104-105 kilós versenysúlyánál tíz kilóval nehezebb is.

Bízik benne, hogy a hátralévő hazai meccseiket megnyerik, úgy véli a Tiszaligetben a legerősebbeket is legyőzhetik, elsősorban fantasztikus a közönségük segítségével.

A csúcsformában lévő játékos megerősítette, a válogatottól való távolmaradása csak erre a nyárra vonatkozott. "Azok, akik megkérdőjelezik a válogatotthoz való hozzáállásomat, nem ismernek. Semmi garancia nincs arra, hogy velem együtt jobb lett volna a csapat az Eb-selejtezőkön. Én tizenhárom éve minden alkalommal ott voltam a csapatban, most egy könyökműtét és mandulaprobléma miatt ki kellett hagynom néhány hetet” – adott magyarázatot idei távolmaradására.