MOL csapat Kosárlabda Blog

A Szolnok itthon bárkit elkaphat az Adria Ligában

2012.09.27. 12:10 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

szolnok_10-es.jpgA hétvégén új élet kezdődik a Szolnoki Olaj kosárlabda csapatának életében, hiszen pénteken kezdődik az Adria Liga 12. szezonja. A Jugoszlávia szétesése után létrehozott bajnokság több nagy változást megélt már, s ez az idei évadban sem lesz másként - elhagyja a ligát a címvédő, ugyanakkor csatlakozik a mezőnyhöz magyar csapatként először a Szolnoki Olaj.

Ez roppant nagy lépés nem csak a Szolnok, de az egész magyar kosárlabdasport életében, hiszen az összes jugoszláv utódállam ott volt az Európa-bajnokságon, sőt, e fiatal utódállamok fele, két hagyományosan erős válogatott, a szerb, a szlovén és az Eb meglepetéscsapata, a macedón nemzeti együttes - e kis országnak csapata most becsatlakozóként szerepel az Adria Ligában - tavaly az elődöntőig jutott Litvániában. 

A kezdo5.hu összeállítása alapján kiderül, hogy a 2001-02-es évadban szlovén, horvát, bosnyák és montenegrói együttesek részvételével, Goodyear Liga néven hozta létre az ABA (Adriatic Basketball Association) ezt a sorozatot.

Az első kiírást a szlovén Union Olimpija nyerte, míg a második kiírás horvát sikerrel zárult, a Zadar jutott fel a csúcsra. Volt időszak, amikor már 16 csapat részvételével rendezték a sorozatot, igaz ezekben az években nyolcas döntőt rendeztek. Már a kezdeti időben indult olyan csapat, amely nem, mint jugoszláv utódállam képviselője került be, ez pedig Izraelből a Maccabi Tel Aviv volt.

A kiírás legeredményesebb együttese az eddig öt győzelmet begyűjtő Partizan, míg tavaly az újra beszálló Maccabi Tel-Aviv aratott rajt-cél győzelmet, de ennek ellenére az idei kiírásban nem indulnak.

A Szolnokiak két kiváló játékosa révén magyar vonatkozása is van az Adria Liga történelmének. Báder Márton három ország csapataiban szerepelve nem kevesebb, mint öt szezont játszott e rangos délvidéki ligában. Szerepelt a Krka Telekom Novo Mesto együttesében, majd a Cibonában és a Hamofarm csapatával is belekóstolhatott az Adria Liga légkörébe.

Németh István a 2007-2008-as évadban a szerb Vojvodina színeiben szerepelt az Adria Ligában, s igen jónak mondható 12,4 pontos átlagot teljesített 26 igen kemény mérkőzésen.

A most rajtoló 12. sorozat, legnagyobb kérdése: ki állítja meg az utóbbi hat kiírásból ötben diadalmaskodó Partizan csapatát? Az egyik gárda, amelynek erre a legtöbb esélye lehet, az évről évre egyre erősebbé váló Cedevita Zagreb. Ugyanakkor számunkra mindenképp az lesz a legfontosabb kérdés, hogyan szerepel az újonc, de tavaly az  EuroChallenge négyes döntőjéig jutó Szolnoki Olaj. 

Átalakult keretének erőssége, és tavalyi EuroChallenge menetelése alapján szinte mindenki ellen reális győzelmi eséllyel léphet pályára a Tiszaligetben. Idegenben pedig meg kell próbálni szokni a délszláv arénák atmoszféráját, a vendégcsapatok s - különösen az újonc együttesek - számára bizony kezdetben minden bizonnyal szinte félelmetes légkörét.

Ahhoz kétség sem férhet, hogy nagyon fontos tapasztalatokat szerezhet Pór Péter együttese a további évekre vonatkozólag, hiszen szerződése szerint nem az egyetlen idény lesz a most rajtoló, melyben hazánk képviselője is ott lesz a mezőnyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kosarlabda.blog.hu/api/trackback/id/tr144805854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása